فرآوری چوب در صنعت مبلمان – بخش دوم – خوگرپلاس
در ادامه مبحث فرآوری چوب، متأسفانه در اکثر کارخانه های چوب بری برای برش از الگوی برش مماسی استفاده می شود که به دلیل سرعت بالاتر و تا حدی راندمان ظاهری بیشتر طرفدارانی دارد.
در ادامه مبحث فرآوری چوب، متأسفانه در اکثر کارخانه های چوب بری برای برش از الگوی برش مماسی استفاده می شود که به دلیل سرعت بالاتر و تا حدی راندمان ظاهری بیشتر طرفدارانی دارد.
اما در واقع راندمان نهایی بدست آمده برای تولیدکننده به دلیل ایجاد معایب زیاد در چوب کاهش خواهد یافت.
از طرفی برش و نحوه قرار دادن گرده بینه های مختلف در مسیر برش با یکدیگر متفاوت است.
شخصی که عمل برش را انجام می دهد لازم است که از چوب و معایب آن و انواع چوب های واکنشی و تراکم بافت چوب دربخش های مختلف گرده بینه آگاهی داشته باشد.
به عنوان مثال در چوب های واکنشی، تخته باید به نحوی برش داده شود که چوب متراکم واکنشی با چوب طبیعی در یک تخته قرار نگیرد.
این امر موجب تفاوت دانسیته در دو سمت یک تخته شده و اختلاف تنش در یک تخته ایجاد می کند که در هنگام خشک شدن موجب بروز معایبی مانند کج و تابیده شدن تخته خواهد شد.
پس از برش گرده بینه و تبدیل آن به تخته بلافاصله باید سطح تخته را از خاک اره پاک کرد زیرا این بخش فضای بسیار مناسبی را برای تغذیه، فعالیت و رشد کپک ها و قارچ ها فراهم می کند.
غوطه ور شدن در آب
پس از در آب تمیز کردن سطح تخته ها، در صورتی که قبلا غوطه ور نبوده اند، بایستی به استخر آب انتقال یابند.
نکته ایی که باید بدان توجه کرد آن است که در هنگامیکه تخته ها در آب قرار می گیرند بایستی در میان تخته ها فاصله مناسبی ایجاد شود تا ضمن جلوگیری از چسبیدن تخته ها به یکدیگر، آب تمام تخته را فرا بگیرد.
برای تیمار تخته ها بهتر است که دمای آب ۴۰ الی ۵۰ درجه سانتیگراد همراه با گردش آب درون استخر باشد و این شرایط به مدت ۱۰ الی ۱۵ روز ادامه داشته باشد.
در فرآوری چوب ، استفاده از استخر آب قبل از کوره دارای مزایا و محاسنی است. به طور مثال انجام تیمار حرارتی-رطوبتی تخته ها پیش از ورود به کوره چوب خشک کنی موجب کاهش بخش قابل توجهی از تنش های موجود در چوب می شود.
مزایای غوطه ور شدن چوب
در نتیجه عملیات خشک شدن در چوب با معایب کمتری ادامه خواهد داشت. با انجام این تیمار دمای چوب تا حدی بالاتر رفته و آب به درون مغز چوب نفوذ پیدا می کند.
بنابراین سرعت انتقال حرارت به مغز چوب در هنگام خشک شدن افزایش یافته و چوب ها سریعتر خشک می شوند.
با این عمل بخشی از قندهای پلیمر نشده، قندهای ساده و نشاسته موجود در تخته که مورد علاقه حشرات و قارچ ها هستند از چوب خارج می شوند.
بنابراین چوب فرآوری شده دارای مواد مغزی کمتری برای حشرات و قارچ ها بوده و کمتر مورد حمله قرار می گیرند.
با غوطه ور شدن چوب در آب گازهایی چون دی اکسیدکربن و آرسنیک از آن خارج می شود و این امر منجر به کاهش تنش در چوب می شود.
با توجه به اینکه بخشی از مواد قندی و سایر مواد موجود در چوب با غوطه وری در آب از آن خارج می شود و این امر باعث کاهش تنش در چوب می شود.
همچنین کیفیت ابزارخوری چوب بهتر شده و رندیدن و بریدن چوب با سرعت بیشتری انجام می شود و در نتیجه آسیب دیدگی تیغ ها نیز کاهش می یابد.
حرکت رنگدانه های موجود در چوب در سطح تخته موجب همرنگی و یکنواختی چوب می شود که این امر اهمیت زیادی در تولید محصول یکرنگ و با کیفیت رنگ مناسب خواهد داشت.
خشک کردن در فرآوری چوب
بعد از طی ۱۰ تا ۱۵ روز تخته ها از استخر خارج شده و داخل کوره چوب خشک کنی می شود. در این مرحله نیز چیدمان صحیح تخته ها از اهمیت بالایی برخوردار است. بایستی میان چوب ها دستکهایی که دارای شیار نیز هستند قرار گرفته تا حرکت هوا و گرما به خوبی صورت پذیرد.
نکته ایی که در این مرحله باید رعایت شود مهار کردن چوب ها است که این امر از پیچیدگی و تابیدن چوب جلوگیری می کند.
چوب خشک خارج شده از کوره چوب خشک کنی، چوب با کیفیت و مناسبی جهت کار در کارخانه های صنایع مبلمان، درسازی و کلیه کارخانه های ساخت مصنوعات چوبی خواهد بود.
برای آشنایی با فروشندگان و عرضه کنندگان انواع چوب و مشاهده جزییات محصولات به سایت خوگرپلاس وارد شوید.
- ۹۸/۰۷/۱۵